Milyen jógamatracot válasszak?

Milyen jógamatracot válasszak?

Szabadtéri jógára alkalmas matracok a Lidl-ben. 1990 Ft / db Milyen vastagságú matracot válasszunk? Milyen anyagból készüljön? Méretbeli és minőségbeli különbségek és tanácsok! Rövid körkép a jógamatracok világából!

Nati

Nati írása

Kezdetek

Mikor elkezdünk jógázni, még nem tűnik fontosnak, hogy milyen matracon gyakorolunk. Többnyire van matrac a termekben/stúdiókban, ahol jógázunk, ezek többnyire nem a legdrágább matracok (tisztelet a kivételnek), de elsőre, valljuk be őszintén nem is igazán tűnik fel, hogy lenne különbség matrac és matrac között. Pedig van, óriási különbség van egy nagyon jó matrac, és mondjuk egy polifoam között. Most a saját tapasztalataim következnek.

Kezdeném azzal, hogy a polifoamnak nevezett borzadálynál az is jobb, ha semmit nem terítünk magunk alá. Még az is biztonságosabb, mint egy polifoam csúszós felülete. Mert elsősorban amit figyelembe kell venni szerintem, az az, hogy mennyire csúszik a matrac, mennyire tud rátapadni a tenyerünk és a talpunk. Én a magam részéről ezt tartom elsődleges szempontnak. Ha normálisan megtapad rajta a kezünk/lábunk, akkor új dimenziók tudnak nyílni a jógázás horizontján. A következő szempont, hogy nedvszívó is legyen-e vagy sem. Itt már jelentősen megoszlanak a vélemények, hiszen ez már az igényeinktől függ, attól, hogy mennyire szoktunk izzadni a gyakorlás alatt, ill. mennyire intenzíven izzadunk. Létezik olyan, hogy rendkívül jól is tapad és még nedvszívó is. Ez a legmagasabb kategória, kb. Ja, és persze, ha még "bio" is, azaz környezetbarát (ökológiailag fenntartható) alapanyagból van, akkor már számítani kell arra, hogy horribilis lesz az ára.

Első jógamatrac

Első matracnak megfelelőek szerintem az 5 és 10 ezer Ft-os árkategória közötti darabok, ezek valamennyire tapadnak, valamennyire nedvszívók is, de csak épphogy. Pont annyira, hogy ne szégyelljük azt mondani rájuk, hogy jógamatrac. Még pont belecsúsznak ebbe a kategóriába. A legtöbb stúdióban ilyenekkel találkozunk, nálunk is ilyenek vannak a teremben. Ezek alsó szintjét képviselik az Auchan és Lidl áruházak jógamatracai, amik ennél még olcsóbbak, viszont ugyanolyan jók, mint a "jógás márkával" ellátott társaik. Van egy sport áruház, ahol az alacsony kategóriás jógamatracnál kétszer olyan rossz minőségbe botolhatunk, dupla árért (Decatlon). Az itt kapható 10 ezres matracnál, megintcsak jobb, ha semmit sem terítünk le, mert a polifoammal egy szintű a minősége.

Szempont lehet még a matrac vastagsága is, 4 mm az már jó lehet, de anyagfüggő. A vastagságától függ az is, hogy mekkora a súlya. Ez akkor számíthat, ha állandóan cipeljük magunkkal. Vannak olyan jógaeszköz gyártók, akik külön utazó matracokat is gyártanak, erre a célra. Ha csak otthon használjuk, nem visszük sehová, akkor mindegy milyen nehéz. Annál, hogy hány kg-ot nyom a matrac, szerintem sokkal fontosabb, hogy jól tapadjon. Nálam ez az elsődleges.

- A cikk a kép után folytatódik. -

Exercise mat LEEDS W61xL180xH0.7 ass. | JYSK

Exercise mat LEEDS W61xL180xH0.7 ass. | JYSKExercise mat LEEDS W61xL180xH0.7 ass. | JYSK

Szia! Program ajánló hírlevél? Erre! Erre! Itt tudsz felíratkozni:

Szempontok

Tehát a szempontok: 1.) tapadás 2.) nedvszívó képesség 3.) vastagság 4.) súly 5.) milyen anyagból van. Általában valamilyen gumi, műanyag kombinációból készülnek a matracok, és fontos lehet, hogy milyen a felülete, mennyire bordázott, de ez becsapós lehet, mert nem feltétlenül ezen múlik, hogy jól tapad- e vagy sem. Nedvszívó képessége már annál inkább ezen múlhat, de ez sem feltétlenül igaz, mert az én jelenlegi matracom ránézésre a szinte tükörsima felületével, nemhogy a legjobb tapadású jógaszőnyeg, de még nedvszívó is. A vastagságon is sok múlik, van, aki a puhára esküszik, és van akinek nem szempont, mennyire puha, vagy vékony a szőnyeg.

Gyártók

A jógaeszközök gyártói közül a mindenből prémium minőséget gyártó, itthon is elérhető Manduka emelkedik ki. Persze webshopokon keresztül, az internetnek hála szinte bármi elérhető. De egy matrac esetében nem utolsó szempont, ha meg tudjuk fogni, amit meg szeretnénk venni. Pláne ha ki is tudjuk próbálni. Vannak stúdiók, ahol ki tudjuk próbálni a Manduka matracait is, különböző helyeken különböző fajtáit. Mert Mandukán beül is van vékonyabb, vastagabb, könnyebb, nehezebb, utazók stb.

Nekem az eddig legjobban bevált matrac, amit Amerikából hozott a barátnőm, Lululemon márkájú, olyan a tapadása, hogy tényleg fényévekre van az összes többitől, amit eddig próbáltam, és ráadásul nedvszívó is. Van egy Mandukám is, ami vastagabb és puhább, viszont jobban csúszik. Jógamatrac választás terén is, úgy érzem, a saját tapasztalataink lesznek döntőek. De azért nem árt körbekérdezni, érdeklődni, esetleg kipróbálni, mielőtt beruházunk egy örök darabba. Mert azért a prémium árkategóriás termékek nem mennek tönkre egyhamar, nem fognak meglátszódni rajta a lábujjkörmeink nyomai, szinte lehetetlen őket elhasználni.

Miért legyen saját jógaszőnyegünk?

Ha stúdióban jógázunk, a higiénia miatt. Az is jó, ha legalább egy törölközőt/jógatörölközőt ráterítünk a matracra, (mert előttünk már jó sokan ráizzadtak valószínűleg) de még jobb, ha saját matracot használunk. Ha ott lehet hagyni a stúdióban, az a legjobb, mert nem kell cipelnünk minden alkalommal. Van egy másik ok is, energetikailag sem utolsó, ha mindig a sajátunkat használjuk, hiszen a matracunk, jó társunkként megőrzi saját lenyomatainkat, összegyűjtve spirituális energiánkat.

- A cikk a kép után folytatódik. -

Crivit Jógamatrac a Lidlben

Crivit Jógamatrac a LidlbenCrivit Jógamatrac a Lidlben

Az otthonom ott van, ahol a matracom van.

Könyves András

Szabadtéri jógára alkalmas matracok a Lidl-ben. 1990 Ft / db

Iratkozz fel csatornánkra!

MEGOSZTANÁD? (89)

Kapcsolódó esemény

Where: Margitsziget Nagyrét
Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány, Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány, Budapest
Where: Margitsziget Nagyrét
Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány, Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány, Budapest
Where: Margitsziget Nagyrét
Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány, Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány, Budapest
2019. Szept. 09.
hétfő
11:00
Where: Margitsziget Nagyrét
Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány, Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány, Budapest
Céges Jóga
MARGITSZIGETI JÓGA - Rendszeres szabadtéri program a margitszigeti Nagyréten!
Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány, BudapestBudapest1138