Milyen jógamatracot válasszak?

Szabadtéri jógára alkalmas matracok a Lidl-ben. 1890 Ft / db Milyen vastagságú matracot válasszunk? Milyen anyagból készüljön? Méretbeli és minőségbeli különbségek és tanácsok! Rövid körkép a jógamatracok világából!

Nati írása

Nati írása

Kezdetek

Mikor elkezdünk jógázni, még nem tűnik fontosnak, hogy milyen matracon gyakorolunk. Többnyire van matrac a termekben/stúdiókban, ahol jógázunk, ezek többnyire nem a legdrágább matracok (tisztelet a kivételnek), de elsőre, valljuk be őszintén nem is igazán tűnik fel, hogy lenne különbség matrac és matrac között. Pedig van, óriási különbség van egy nagyon jó matrac, és mondjuk egy polifoam között. Most a saját tapasztalataim következnek.

Kezdeném azzal, hogy a polifoamnak nevezett borzadálynál az is jobb, ha semmit nem terítünk magunk alá. Még az is biztonságosabb, mint egy polifoam csúszós felülete. Mert elsősorban amit figyelembe kell venni szerintem, az az, hogy mennyire csúszik a matrac, mennyire tud rátapadni a tenyerünk és a talpunk. Én a magam részéről ezt tartom elsődleges szempontnak. Ha normálisan megtapad rajta a kezünk/lábunk, akkor új dimenziók tudnak nyílni a jógázás horizontján. A következő szempont, hogy nedvszívó is legyen-e vagy sem. Itt már jelentősen megoszlanak a vélemények, hiszen ez már az igényeinktől függ, attól, hogy mennyire szoktunk izzadni a gyakorlás alatt, ill. mennyire intenzíven izzadunk. Létezik olyan, hogy rendkívül jól is tapad és még nedvszívó is. Ez a legmagasabb kategória, kb. Ja, és persze, ha még "bio" is, azaz környezetbarát (ökológiailag fenntartható) alapanyagból van, akkor már számítani kell arra, hogy horribilis lesz az ára.

Első jógamatrac

Első matracnak megfelelőek szerintem az 5 és 10 ezer Ft-os árkategória közötti darabok, ezek valamennyire tapadnak, valamennyire nedvszívók is, de csak épphogy. Pont annyira, hogy ne szégyelljük azt mondani rájuk, hogy jógamatrac. Még pont belecsúsznak ebbe a kategóriába. A legtöbb stúdióban ilyenekkel találkozunk, nálunk is ilyenek vannak a teremben. Ezek alsó szintjét képviselik az Auchan és Lidl áruházak jógamatracai, amik ennél még olcsóbbak, viszont ugyanolyan jók, mint a "jógás márkával" ellátott társaik. Van egy sport áruház, ahol az alacsony kategóriás jógamatracnál kétszer olyan rossz minőségbe botolhatunk, dupla árért (Decatlon). Az itt kapható 10 ezres matracnál, megintcsak jobb, ha semmit sem terítünk le, mert a polifoammal egy szintű a minősége.

Szempont lehet még a matrac vastagsága is, 4 mm az már jó lehet, de anyagfüggő. A vastagságától függ az is, hogy mekkora a súlya. Ez akkor számíthat, ha állandóan cipeljük magunkkal. Vannak olyan jógaeszköz gyártók, akik külön utazó matracokat is gyártanak, erre a célra. Ha csak otthon használjuk, nem visszük sehová, akkor mindegy milyen nehéz. Annál, hogy hány kg-ot nyom a matrac, szerintem sokkal fontosabb, hogy jól tapadjon. Nálam ez az elsődleges.

- A cikk a kép után folytatódik. -

Jógaszőnyeget keresel?

Jógaszőnyeget keresel?Jógaszőnyeget keresel?

Sorry, de hamarosan visszavonulunk az FACEBOOKRÓL! 2017-ben a HÍRLEVELET és a YouTube csatornát fogjuk előnyben részesíteni, ezért itt az ideje feliratkozni!

Szempontok

Tehát a szempontok: 1.) tapadás 2.) nedvszívó képesség 3.) vastagság 4.) súly 5.) milyen anyagból van

Általában valamilyen gumi, műanyag kombinációból készülnek a matracok, és fontos lehet, hogy milyen a felülete, mennyire bordázott, de ez becsapós lehet, mert nem feltétlenül ezen múlik, hogy jól tapad-e vagy sem. Nedvszívó képessége már annál inkább ezen múlhat, de ez sem feltétlenül igaz, mert az én jelenlegi matracom ránézésre a szinte tükörsima felületével, nemhogy a legjobb tapadású jógaszőnyeg, de még nedvszívó is. A vastagságon is sok múlik, van, aki a puhára esküszik, és van akinek nem szempont, mennyire puha, vagy vékony a szőnyeg.

- A cikk a kép után folytatódik. -

Az otthonom ott van, ahol a matracom van.

Könyves András

Gyártók

A jógaeszközök gyártói közül a mindenből prémium minőséget gyártó, itthon is elérhető Manduka emelkedik ki. Persze webshopokon keresztül, az internetnek hála szinte bármi elérhető. De egy matrac esetében nem utolsó szempont, ha meg tudjuk fogni, amit meg szeretnénk venni. Pláne ha ki is tudjuk próbálni. Vannak stúdiók, ahol ki tudjuk próbálni a Manduka matracait is, különböző helyeken különböző fajtáit. Mert Mandukán beül is van vékonyabb, vastagabb, könnyebb, nehezebb, utazók stb.

Nekem az eddig legjobban bevált matrac, amit Amerikából hozott a barátnőm, Lululemon márkájú, olyan a tapadása, hogy tényleg fényévekre van az összes többitől, amit eddig próbáltam, és ráadásul nedvszívó is. Van egy Mandukám is, ami vastagabb és puhább, viszont jobban csúszik. Jógamatrac választás terén is, úgy érzem, a saját tapasztalataink lesznek döntőek. De azért nem árt körbekérdezni, érdeklődni, esetleg kipróbálni, mielőtt beruházunk egy örök darabba. Mert azért a prémium árkategóriás termékek nem mennek tönkre egyhamar, nem fognak meglátszódni rajta a lábujjkörmeink nyomai, szinte lehetetlen őket elhasználni.

The Cinematic Orchestra - To Build a Home

Iratkozz fel csatornánkra!

Miért legyen saját jógaszőnyegünk?

Ha stúdióban jógázunk, a higiénia miatt. Az is jó, ha legalább egy törölközőt/jógatörölközőt ráterítünk a matracra, (mert előttünk már jó sokan ráizzadtak valószínűleg) de még jobb, ha saját matracot használunk. Ha ott lehet hagyni a stúdióban, az a legjobb, mert nem kell cipelnünk minden alkalommal.

Van egy másik ok is, energetikailag sem utolsó, ha mindig a sajátunkat használjuk, hiszen a matracunk, jó társunkként megőrzi saját lenyomatainkat, összegyűjtve spirituális energiánkat.

Akró Jóga WORKSHOP
Visszatérő álmatlanság? Itt az én módszerem!

„Olyan fáradt vagyok, hogy nem tudok elaludni, gyakran hajnali 3-kor már ébren vagyok és végül úgy ébredek, mint aki végigdolgozta az éjszakát!” Ismerős?

A cikk vázlatára tekintve egy egész szakdolgozatnyi anyagot sikerült felvázolnom a témában (cikksorozat?) és mégis az összegzés egy gondolatban megfogalmazható: Nincs mese! A krónikus alvászavar megszüntetéséhez szinte biztos, hogy mind a négy életterületen változtatásra van szükség.

3 plusz 1 kiút

a kimerültség útvesztőjéből!

A testi kimerültség ellenszere a mozgás és a pihenés, az étkezés és a koplalás, a pihenés és a munka egyensúlyának megteremtése! A fásultság állapotából való áttörés kirobbantásához elengedhetetlen az aktuális egyéni zónáink határainak feltérképezése, majd annak az ismerete amivel a védőhálós határvonal átléphető! A tettrekészség a kiút a lustaság, a reményvesztettség, az aggodalom, a mogorvaság, a nyugtalanság, az őrület, a feledékenység, a betegség és a zavarodottság útvesztőjéből.

Száraz köhögés? Újra és újra?

Segít az ászanák királya!

A megfázás állapotában a gyógyítást tartalmazó könyvek és a baráti jó tanácsok (és a fokhagyma) életre kelnek, és megjelenik a gondolat: bárcsak jobban figyeltem volna az egészségemre, a megelőzésre.

Hogyan jógázz 2017-ben horoszkópodnak megfelelően?

2017 reménykeltő eseménye a Szaturnusz jegyváltása!

A Jóga eredetileg a kettősségek eggyé olvasztásának művészete. Hatha= Nap/Hold; Jóga=Egység. A tradicionális jóga gyakorlás, a belső hő (Agni) felébresztésével kezdődik: Napüdvözlet. A gyakorlatok közepe-vége pedig már az egységérzet „parazsának” megőrzéséé, és a lecsendesítésé. Ezt nevezhetjük „Hold” fázisnak is, mely kívülről tán kevésbé tűnik aktívnak, mint az állógyakorlatok, Napüdvözletek, „belül”, nagyfokú éberséget és összehangoltságot követel. A gyakorlatokba fektetett munka és tudatminőség „hője/fénye”ekkor már a finomfizikai testet (asztráltestet) is táplálja, az elmét így „forrásába visszavezetve” nyugtatja (aktív-alfa állapot). Ahhoz hogy ezt az egyszerű, ám kezdetben kényes egyensúlyi helyzetet megteremtsük magunk számára, nem árt tudni Védikus horoszkópunk alapjait, de legalábbis Nap és Hold jegyünket, illetve ascendensünket, mivel ez fontos lenyomata Asztráltestünknek.

Jóga, a tudatos életvitel alappillére

A hozzád illő típusú jóga gyakorlása teljessé és örömtelibbé tesz, motivál, és segít az önmegvalósításban.

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy az életed az általad kívánt irányba halad e, vagy csak sodródik és a külső tényezők alakítják. Az előbbihez, egy tudatosan felépített életvitel szükséges. Tudnod kell, hogy mit szeretnél, milyen irányba akarod vezetni az életed és ehhez kell tartanod magad.

Hóember építés a margitszigeti Nagyréten!

A természet megpihent, tökéletesen lehetett hallani a csendet és felerősödtek az élővilág hangjai.

Nekünk igen… Ma reggel csodás hajnalra virradva, látogatást tettünk a gyönyörűséges téli pompájában díszelgő megszokott helyünkre, a Margitszigetre. Lenyűgöző látvány fogadott minket a friss hóesés után, teljesen más arcát mutatva a téli sziget tájképe. A csend, a béke és a hófehér tisztaság volt jelen. A természet megpihent, tökéletesen lehetett hallani a csendet és felerősödtek az élővilág hangjai.

MEGOSZTANÁD? (69)AKTUÁLISFB CsoportÓRARENDONLINE HELYFOGLALÁS

A valós értékedet az határozza meg, hogy mennyivel több értéket adsz annál, mint amennyit fizetségként kapsz érte.
MARGITSZIGETI JÓGA - Rendszeres szabadtéri program a margitszigeti Nagyréten!
Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány, BudapestBudapest1138