KEZDŐ ASTANGA JÓGA TANFOLYAM

Kezdőknek és újrakezdőknek egyaránt! A tanfolyam alapozó része két délelőttből áll, valamint 4 astanga gyakorló órát is magában foglal.

Augusztus 12-től 20-ig

HOL?ESEMÉNYOLDAL

Szabad helyek száma: 4

A TANFOLYAM TEMATIKÁJA

A kezdő tanfolyam alapozó része két délelőttből áll 10:00- 14:00 óra között. Lesz elmélet és gyakorlat is, de a fő hangsúly a gyakorláson lesz. Az első sorozat ászanáinak helyes kivitelezését tanuljuk meg Navászanáig, részletes vinyásza számolással. Rávezető, esetleg helyettesítő pózokat veszünk a nagyobb kihívást jelentő ászanák helyett, igény szerint. A Napüdvözletek, álló gyakorlatok, majd az első sorozat ászanái részletesen, a sorozat feléig. Előrehajlító, csípőnyitó, és gerinccsavaró pózok, majd a hátrahajlítás (jógahíd, drop back) és fordított pózok, azaz a levezető sorozat. Megismerkedünk az Astanga rövid történetével, a vinyásza rendszer lényegével, a hangos légzéssel (uddzsáji), az izomzárakkal (bandhák), és a dristikkel (a tekintet fókusza a pózok közben), valamint a nyitó és záró mantrákkal. A tanfolyam ára magában foglal egy 40 oldalas jegyzetet is, valamint a tanfolyamot követően 5 astanga gyakorló órát.

KINEK AJÁNLOTT A TANFOLYAM? A tanfolyam célja, hogy megismerkedjünk az Astanga első sorozatának alapjaival, és azzal az elméleti anyaggal, ami segíti a gyakorlásunkat. Jöhetsz nyugodtan akkor is, ha ez lesz az első találkozásod az Astangával, vagy ha már gyakorolsz egy ideje, és szeretnéd elmélyíteni, vagy szeretnél elkezdeni önállóan gyakorolni. Nem szükséges jógás előképzettség.

Jóga csikitsza

AZ ASTANGA ELSŐ SOROZAT másnéven Jóga csikitsza (jóga terápia) a fizikai test egészségének helyreállítására szolgál. Célja, hogy belső szerveinket, szöveteinket megtisztítsuk a méreganyagoktól. A lélegzetet szoros összhangban tartva a test mozgásával, a gyakorlás során, a nagy mennyiségű előrehajlítás, csípőnyitás és néhány csavaró póz, valamint a hangos légzés segítségével hőt termelünk, aminek köszönhetően a tisztulási folyamatok még intenzívebbé válnak, javul a vérkeringés, könnyedebbé, hajlékonyabbá és erősebbé válik a test, megnyugszik az elme és az idegrendszer. Ennek eredményeképpen tökéletes egészséget teremtünk. A mély és ritmikus légzés során hő keletkezik, felébred az ún. belső, energetikai tűz (agni), ami melegíti és gyógyítja a testet.

Meghatározott sorrendben végezzük az ásznákat, melyeket vinyászákkal kötünk össze. A vinyásza a be-és kilégzéssel összhangban végzett összekötő mozdulatsor. Haladóbb szinten az astanga-jóga egy mozgó meditáció, melyben a légzést, az ászanákat, az izomzárakat, az ún. bandhákat, és a fókuszált tekintetet, a dristit kapcsoljuk össze. Ezek a gyakorlás alappillérei. Először csak koncentrált pillanatokat tapasztalunk, és ezt próbáljuk meg később, egyre tudatosabban, folyamatosan fenntartani. Nagyon fontos a hangos légzés, amit végig a gyakorlás alatt fenntartunk. A lényeg, hogy meglegyen a gyakorlás ritmusa a légzésre figyelve, nem pedig az, hogy beleerőltessük magunkat az ászanákba.

- A cikk a kép után folytatódik. -

KEZDŐ ASTANGA JÓGA TANFOLYAM

KEZDŐ ASTANGA JÓGA TANFOLYAMKEZDŐ ASTANGA JÓGA TANFOLYAM

Sorry, de hamarosan visszavonulunk az FACEBOOKRÓL! 2017-ben a HÍRLEVELET és a YouTube csatornát fogjuk előnyben részesíteni, ezért itt az ideje feliratkozni!

Júl. 29.
szombat
10:00
Szabadtéri Kezdő Astanga Jóga Tanfolyam 2. rész  
Where: Margitsziget Nagyrét
Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány, Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány, Budapest

Időpont

A kezdő tanfolyam alapozó, elméleti része két délelőttből áll: 2017. aug. 12. szombat és aug. 19. szombat 10:00-14:00-ig.

Gyakorló órák

2017. aug. 13. vasárnap 11:00-12:30;

aug. 15. kedd 18:00-19:30; aug. 17. csüt. 18:00- 19:30; és

aug. 20. vasárnap 11:00-12:30

Az utolsó gyakorló óra után évadzáró vegán piknik, formációs, akró fotózással!

- A cikk a kép után folytatódik. -

Gyakorolj, és a többi jön magától!

Sri K. Pattabhi Jois

BEMUTATKOZÁS - Tóth Anasztázia

Több mint 12 éve találkoztam először a jógával. Főiskolás éveim alatt hatha jógát, és pránajámát gyakoroltam. Már akkor megnyilvánult számomra az életem minden területén a jóga komplex (testi- lelki-szellemi egészséget megőrző, kiegyensúlyozó) hatása. Akkor még más mozgásformák töltötték ki a szabadidőmet (kezdetben balett és néptánc, majd közel 10 évig a versenytánc, később az aerobik, futás). Eddigi tapasztalataim szerint az Astanga Vinyásza Jóga a leghatékonyabb módszer a fejlődésre, komplex és mindenre kiterjedő gyökeres átalakulást tapasztaltam a gyakorlás által az életem szinte minden területén.

Önmegvalósítási útnak fogom föl a jógát, melynek fontos része az ászana gyakorlás, amit nem lehet a filozófiától különválasztani. A jóga, mélyreható változásokat előidézve, megtanít felülemelkedni a félelmeinken, ezzel a mindennapi élet nehézségeivel szemben ellenállóbbá, kitartóbbá tesz. Hiszek abban, hogy minden apró erőfeszítés meghozza a gyümölcsét.

Az astanga jóga tradíciója

Az Astanga jóga jelentése, a jóga nyolc ága. Az astanga vinyásza jóga egy dinamikus hatha jógastílus. Hat sorozatból áll, ezek egymásra épülő lépcsőfokok (fizikai, energetikai, sprituális szint). Az astanga vinyásza jóga rendszere Thirumalai Krishnamacaryától származik, világszerte ismertté Sri K. Pattabi Jois és tanítványai által vált, az Astanga térhódítása neki és tanítványainak köszönhető.

A jóga, lényegében az elme lecsendesítésére tett erőfeszítés, ezért érdemes napi rendszerességgel gyakorolni. Kezdhetjük heti egy alkalommal, amit fokozatosan növelhetünk kettő, három, és végül hat alkalomra (ezután már érdemes a mysore típusú, egyéni gyakorlásra áttérni, és saját ütemünkben gyakorolni a szintünknek megfelelő sorozatot).

Egy élménybeszámoló a tanfolyamról

Szarvas Ildikó: "Nyáron a szabadtéri Kezdő Astanga Jóga tanfolyamon volt szerencsém részt venni. Csodás 2 napot töltöttünk együtt kinnt a Margitszigeten, rengeteget tanultam. Előtte már látogattam Astanga órákat, de órán nincs arra idő, hogy annyira részletesen ászanánként belemenjünk a helyes felvételbe, a pontos tekintet irányba stb., tehát a részletekbe, ami pedig elengedhetetlen, ha jól szeretnénk végezni a gyakorlásunkat. Az Astangának az lenne a lényege hosszútávon, hogy egyedül is tudjunk gyakorolni, ehhez pedig nélkülözhetetlen a pózok ismerete és sorrendje. Nagyon hasznos volt ez a 2 nap, mindenkinek szépen be lett állítva a helyes tartás, végigbeszéltünk mindent, az elmélettől a gyakorlatig. Mindenki megérezhette, milyen érzés helyesen benne lenni az ászanákban.

A tanfolyam óta sokkal tudatosabban, magabiztosabban veszem már fel a pózokat egyedül is, hiszen, órán túl sok információ hangzik el, emiatt nem sok minden marad meg olykor, arra pedig végképp nincs idő, hogy mindenkinek minden ászanája helyesen legyen beállítva, így akár tévesen is rögzülhet valami. A tanfolyam óta még inkább Astanga függő lettem, a kedvenc jóga irányzatom lett. Szívből ajánlom Mindenkinek, aki helyesen szeretne Astangázni és elmélyedni a jógában. A jegyzetet azóta is többször lapozgatom, Natiék "mindent" tudnak az Astangáról, nagyon jól felkészültek, telis tele hasznos információkkal és mindezt szeretnék Velünk is megosztani! Köszönöm azóta is, hogy ennyit fejlődhettem az Astangában!"

Regisztráció & ár & helyszín

A könnyebb kommunikáció érdekében a következő e-mail címre küldd részvételi szándékod és telefonos elérhetőségedet: natijoga@gmail.com Köszönöm. Tel.: 06 20 272 16 81

Ár: 21 000 Ft

1138 Budapest, Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány

1138 Budapest, Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány

Az időpont és a helyszín változás jogát fenntartjuk!

Az astanga vinyásza jóga első sorozata

A lényeg mindenképpen az, hogy meglegyen a gyakorlás ritmusa, pontos vinyásza számolással, nem pedig hogy beleerőltessük magunkat az ászanákba.

Az astanga vinyásza jóga első sorozatát szanszkritül Jóga csikitszának hívják, ami jóga terápiát jelent, és fő célja a fizikai test méregtelenítése, a belső szervek, szövetek megtisztítása a méreganyagoktól. Jellemzően a három alsóbb csakrán dolgozik, nagy mennyiségű előrehajlítással, csípőnyitással és néhány csavaró pózzal. A második sorozat - Nádi-sódhana, az energetikai testmegtisztítását szolgálja, erőteljes hatást gyakorolva az idegrendszerre, a harmadik, Szthíra-bága - stabil vagy szilárd erő, a többi, haladó sorozattal együtt, elmélyíti a az első kettő hatását. Az astanga sorozatok "szendvics-szerűen" épülnek fel. Az elején a Napüdvözletek és álló gyakorlatok a bemelegíést szolgálják, felkszítik a testet, a végén a befejező sorozat pedig a testet megnyugtatva, elmélyíti a gyakorlás hatását. A kettő között van az adott sorozat.

Astanga jóga dióhéjban

Az astanga jóga lényege, hogy mozgó meditációvá váljon a gyakorlásunk.

Az astanga tradicionális jógairányzat. "Ez Patandzsali- jóga." mondta Sri K. Pattabhi Jois, az Astanga Vinyásza Jóga egyik legismertebb mestere. Ez azt jelenti, hogy ennek az irányzatnak ténylegesen Patandzsali Jóga- szútrái a legfontosabbak. Ő a Kr.e. 4. sz. körüli időszakban élő bölcs volt, aki megfogalmazta a jóga 8 ágát, 196 rövid, tömör aforizmában - ezzel megteremtette a jóga írásos irodalmát. A jóga 8 ágát vagy testrészét a jámák és nijámák (etikai szabályok, előírások), az ászanák (testhelyzetek) pránayáma (légzőgyakorlat), pratjáhára (érzékek visszavonása), valamint a dháraná (koncentráció), djána (meditáció) és szamádi (extázis/transz) alkotják. Ezek nem egymást követő lépcsőfokok, hanem egymással összefüggő, a gyakorlásban egyszerre jelen lévő ágak. Az astanga jóga szó szerinti jelentése a jóga nyolc ága (asta - nyolc, anga - ág). A vinyásza pedig mozdulatot jelent. Azt az összekötő mozdulatsort nevezzük így, amit a pózok között végzünk.

Az astanga jóga története

A Jóga-szútra és az Astanga Vinyásza rendszer kapcsolata erőteljesen jelen van az astanga hagyomány kezdete óta.

A tradicionális szó jelentése: hagyományos, azaz régi időkre visszanyúló gyökerekkel rendelkező. A jóga esetében ezek a legrégebbi gyökerek a hinduizmusban keresendők. Két mítosz is létezik a jóga eredetét illetően. A jóga tudomány atyjának az Úr Sivát tartják. A hindu félisten 8 millió 400 ezer ászanát próbált ki, melyek közül 84-et emelt ki. Siva épp feleségének, Párvatinak tanította a jógát, miközben Anantasésa, az ezerfejű kígyó kihallgatta őket. Siva észrevette ezt, és megkérte Őt, adja át az embereknek, amit hallott. Mivel kígyó formában nem fogadták el tőle a tanítást, ezért emberként született meg. Ő volt Patandzsali, aki Kre. 4. sz. és Kr.u. 6. sz. közötti időszakban élhetett valamikor a földön.

A jellegzetesen astangás hangos légzés

Ha a légzés kezdeményezi a mozdulatot, akkor a légzés úgy fog mozgatni bennünket, ahogyan a falevelek mozognak a szélben.

Az uddzsáji, másnéven hangos légzés, jó esetben minden astanga órán megemlítésre kerül, rövid, tömör instrukciókkal, a technikáját illetően. Most kicsit részletesebb kibontása következik a témának. Az uddzsáji légzést szokták még győzedelmes vagy diadalmas légzésnek is nevezni. Az ud előtag fölfelé irányulást, kitágulást jelent, a dzsaja meghódítást, győzelmet, sikert. Az uddzsáji légzés során a tüdők teljesen kitágulnak, a mellkas szinte kidülled. Az uddzsáji egy alapvető fontosságú pránajáma technika, a légzés meghosszabbítását, megnyújtását, azaz az életerő kiterjesztését is jelenti. Néha prána alatt az anatómiai (külső) légzést értik, de többnyire a finomfizikai testben lévő belső erőt, életerőt jelenti, az ájáma jelentése pedig nyújtani, meghosszabbítani.

Az astanga vinyásza módszer lényege

Ha a pózoktól a légzés felé visszük a hangsúlyt, rájövünk, hogy a pózok átmenetiek, mint minden forma.

Mitől annyira megterhelő az astanga jóga, hogy majdnem mindenki, amikor először találkozik az irányzattal, szinte kivétel nélkül megdöbben: valójában ez jóga? Kérdezik sokan, életük első astanga órája után, jogosan. Elsőre fizikailag nagyon megerőltető a gyakorlás, szakad rólunk az izzadság, csúszunk-mászunk a saját vrítékünkben a szőnyegen, és végigküzdjük az órát. Közben persze nincs idő gondolkodni ez benne a szép, mert nem tudunk másra figyelni, csak pontosan arra, ami épp adott pillanatban történik velünk - bennünk.

Bandhák és dristik az astanga vinyásza jógában

A testtartások, a légzés és a bandhák (izomzárak) kombinációjából álló jóga, energia megőrző hatású - szemben bármilyen sporttal, edzéssel, valamint a belső békén keresztül elvezethet a felszabadulásig,

A légzés irányításával befolyásoljuk a prána áramlását, ami a finomfizikai testben lévő életerőt jelenti (bár vonatkozhat az anatómiai légzésre is). A prána mozgása a fizikai testben lévő mozgással áll összefüggésben, a légzés irányításával irányíthatjuk a pránát, felhalmozni, raktározni is tudjuk. Az a folyamat, mely által képessé válunk az életerő uralására/szabályozására különbözteti meg a jógát a tornagyakorlatoktól.

MEGOSZTANÁD? (234)AKTUÁLISFB CsoportÓRARENDONLINE HELYFOGLALÁS

A valós értékedet az határozza meg, hogy mennyivel több értéket adsz annál, mint amennyit fizetségként kapsz érte.
MARGITSZIGETI JÓGA - Rendszeres szabadtéri program a margitszigeti Nagyréten!
Margitsziget Nagyrét, Zielinski Szilárd sétány, BudapestBudapest1138